Cum poate un sistem de management al clădirii să optimizeze consumul de energie și, în final, să scadă costurile

Mulți dintre noi au auzit despre avantajele implementării unui sistem de gestionare a clădirilor (BMS) atunci când vine vorba de automatizarea funcțiilor clădirii, de creșterea securității fizice și de economisirea timpului.

Dar ceea ce ne scapă adesea sunt beneficiile ascunse, cum ar fi consumul mai mic de energie și optimizarea costurilor și a resurselor. Componentele și sistemele de automatizare a clădirilor, în special cele pentru sistemele de încălzire, ventilație și climatizare, susțin creșterea eficienței energetice a clădirilor și optimizarea consumului de energie peste așteptările inițiale.

 

Definirea profilului de consum de energie electrică al clădirii

Fiecare clădire are un profil de consum de energie electrică și de asemenea, un profil de producție, în cazul în care utilizează surse de energie regenerabilă, cum ar fi sistemele fotovoltaice sau termice solare. Aceste profiluri de consum sunt determinate de procesele interne ale clădirii: încălzire, răcire, iluminat și sarcini interne. Odată ce sunt definite în mod corespunzător, acestea oferă flexibilitatea dorită în vederea optimizării.

 

Puncte de plecare pentru optimizarea proceselor energetice pentru creșterea eficienței

După ce au definit profilul energetic al clădirii, operatorii de clădiri pot începe să optimizeze procesele acesteia pentru o eficiență sporită:

  1. monitorizarea consumului de energie în diferite sisteme și detectarea îmbunătățirilor sau a defecțiunilor din sistem: cereri concomitente de încălzire sau răcire în diferite zone ale clădirii, sisteme care funcționează permanent, supape defecte, iluminat inutil și așa mai departe.
  2. definirea unui comportament termic dinamic prin stabilirea programelor și a strategiilor de control al încălzirii, răcirii și ventilației pentru a îndeplini obiectivele de optimizare.
  3. integrarea tuturor sistemelor într-o interfață vizuală comună pentru a avea o imagine de ansamblu în timp real asupra performanței clădirii.

Beneficiile optimizării consumului de energie

Implementarea unui sistem de management al clădirii cu un accent solid pe optimizarea consumului de energie are două avantaje principale:

– reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și protecția mediului

– economii de costuri pentru utilizatorul final între 16% și 41%, derivate din optimizarea conștientă a comportamentului și a modelelor de consum ale clădirii

 

Povești de succes

Cu o experiență vastă în domeniul automatizării clădirilor și al securității fizice, proiectele noastre se concentrează atât pe economiile de timp, cât și pe cele de energie. Un proiect recent finalizat este implementarea unei platforme software de eficiență energetică la fabrica Garrett Advancing Motion din București. Clientul avea nevoie de o imagine clară a consumului fiecărei linii de producție și a situației în timp real în caz de defecțiune.

 

Soluția noastră a constat în implementarea unei soluții de eficiență energetică care adună informații în timp real despre consumul de energie și monitorizează activitatea fiecărui contor electric din cadrul fabricii. Informațiile furnizate sunt vizualizate într-o interfață grafică cu rapoarte și grafice personalizate care ajută la optimizarea energiei utilizate în procesul de producție.  Datele sunt salvate la nivel orar, zilnic, lunar și anual, iar toate rapoartele pot fi gestionate și prezentate în format tabelar sau grafic.

 

Suntem mândri că am ajutat clientul nostru să atingă și să mențină un standard ridicat de eficiență energetică, cu beneficii financiare și de mediu solide.

 

Căutați o soluție de eficiență energetică? Contactați-ne și spuneți-ne mai multe despre ea.

Share
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin